Írástól Lélekig

Nem működik a párkapcsolatom… Hogyan tovább?

Van az úgy, hogy nagyon akarjuk. Nem vágyunk másra, csak hogy szeressenek és szerethessünk. És mégsem működik… Ki a hibás? Van visszaút? Együtt vagy külön – hogyan tovább?   Grafológusként nagyon érdekesnek találom, hogy a legtöbb érdeklődő, aki aztán mégsem kér elemzést, párkapcsolati problémák miatt keres meg. Megoldás kellene. Lehetőleg persze gyorsan, konyhakészen és fájdalommentesen… Tovább »

Szeretet kötődés nélkül – létezik?

Ahogy beköszön a szülő az ajtón, kiegészül a gyerekről alkotott kép. Két perc alatt fel lehet mérni a viszonyokat. Ahogy apa – anya ránéz a gyerekére. Ahogy a kislány meglátja, hogy jöttek érte. Tekintet, melegség, béke. Vagy nem…   Elvileg a szülők a portán várnak a gyerekeikre, de én szeretem a renitenseket, akik mégiscsak feljönnek… Tovább »

A legfontosabb lecke: megtanulni szeretni

Elfáradtam. Nem kicsit: nagyon. A múltkori csonka hétvége, a szerda este megtartott grafológia előadás és a két – gyerekbetegség miatt – nem éppen zavartalan éjszaka után életmentőnek éreztem a közelgő 4 napot. Éppen péntek hajnali 2-ig életmentő is volt – nem tovább. Most meg a nagyobbik fiam lett rosszul. Elfáradtam. Persze magam is oka vagyok,… Tovább »

Ízek, illatok, szeretet

Ismeritek az érzést, hogy olykor mintha tényleg veletek lenne az az ember, aki annyira tud hiányozni? A jelenlétét, a hangját, a lényét váratlanul előhívja egy dallam, egy mozdulat, egy helyzet, egy illat? Éreztétek már azt, hogy ha valamit úgy csináltok, ahogy Ő szokta, akkor az olyan, mintha visszarepülnétek az időben/térben – hozzá?   Észrevétlenül veszünk… Tovább »

Testvérrel kerek a világ?

Sokan mondják, hogy a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: egy testvér. Vagy több. Nekem is van egy húgom. És két gyerekem. Így aztán igazán tudom, mit jelent egy TESTVÉR. Egy állandó partner, játszótárs, szövetséges, aki veled együtt éli át a gyerekkor viszontagságait és örömeit.   Mi az, amit csak egy testvér adhat meg neked?… Tovább »

Válasz Bouvet-nak, aki elkövetett 5 hibát, amit nem kellett volna

Kedves Bouvet! Sokaknál van az úgy, hogy nem működik. Ha szeretné, ha igyekszik az ember – ha akarja, ha küzd érte, akkor sem. De a lelkiismeret nem enged. Arról írtál, hogy hibáztál: 5 hiba, amit ne kövess el az idősödő szülőkkel. Hogy szeretnél segíteni anyukádnak, de a feladat túlságosan nyomasztóvá vált. És kilátástalanná. Az általad… Tovább »

Karácsonykor együtt a család – ennek tényleg így kell lennie?

  Advent. Megállás. Számvetés… Te is szemügyre veszed ilyenkor a kapcsolataidat? Átszellemülten várod a szeretteiddel töltött időt? Vagy összeszoruló szívvel gondolsz a kényszeres családi vacsorákra, az előre borítékolható feszültségekre, a régi sérelmek vészterhes felhőjére, de – az ünnepre való tekintettel – érdemben inkább nem beszéltek?   Voltál már úgy, hogy a szereteted nem talált viszonzásra?… Tovább »

Tényleg az a jobb tanár, akinek van saját gyereke?

A véleményem tömören és velősen: NEM. Jobban kifejtve mégis: IGEN.   Pályafutásom alatt sokszor találkoztam az előítélettel: csak az lehet jó pedagógus, akinek van saját gyereke. Az tudja csak, mi is a gyereknevelés! Aki otthon is ezerfelé figyel, sosem lankad munkából hazatérvén sem, konfliktust kezel, lelket ápol, nevel, leckét ellenőriz. Több év alatt sem tudtam… Tovább »

Egy kudarcba fulladt nap margójára, avagy a fegyelmezés új dimenziója

Elegem lett. Elegem a kiabálásból, ordításból, asztalcsapkodásból, fenyegetésből, büntetésből. Csendet akaroook!   Két napja új kihívást tűztem ki magam elé. Megpróbálok új fegyelmezési eszközöket bevetni. Mert elegem van. Nem a gyerekekből – hanem a hangerőből. Oda – vissza. Nevezetesen: kísérletet teszek arra, hogy a kisdiákok terelgetésekor kiabálás, sípszó  helyett szolidabb eszközöket vezessek be. Miért kellene… Tovább »

Etikai kódex szülőknek

Nyílt levél a Szülőkhöz.   Kedves Anyukák, Apukák! Szeretnétek, ha a gyerekeitekre büszkék lehetnétek? Szeretnétek, ha megállnák a helyüket majd az életben? Szeretnétek, ha nem panaszkodnának rájuk az iskolában? Szeretnétek, ha szép családjuk lenne, biztonságos élet és otthon venné őket körül? Hát elárulom a titkot: ezért Nektek kell tennetek. Nem holnap – ma. Most! A… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!