Írástól Lélekig

Összehasonlítva

Összehasonlítva lenni folyton – ártalmas. Tisztában van ezzel a szülő, akitől folyton valami ilyesmit hall a gyerek: Bezzeg a kolléganőm lánya milyen szorgalmas! Bezzeg a padtársad milyen önálló, egyedül megmelegíti az ebédjét! Bezzeg a Pistike sosem beteg, Te meg megint belázasodtál?! Megint elvesztetted a radírodat? Az osztályban te vagy a legrendetlenebb!???  Valószínűleg nincs… Valószínűleg azzal… Tovább »

Kíváncsiság

Mostanában azon gondolkodtam, hogy mi az az útravaló az érzelmi biztonság mellett, amit egy életre adhatunk a gyerekünknek. Arra jutottam, hogy a természetes kíváncsiság fenntartása. Elnézem a gyerekeimet, ahogy tágra nyílt szemmel figyelik a világot. Minden érdekli őket, teljesen elmerülnek a felfedezés örömében. Naponta ezer kérdést kell megválaszolni. És ilyenkor döbben rá a szülő: Mennyi… Tovább »

Ágnes és a két örökbefogadott cigánygyerek

Beszélgetés egy örökbefogadó családdal. Ágnes férjével együtt két kisgyereket fogadott örökbe. Családjukba két cigány kisgyerek érkezett, és bár Ágnes az eszével tudta,  hogy számára ez nem probléma, időbe tellett, amíg lelkileg is képessé vált elfogadni a külvilág reakcióit. Nekik párhuzamosan kell feldolgozniuk nem csak az örökbefogadás, hanem a cigányság kérdését is, amihez kívülről, a rendszer… Tovább »

Gyes vagy munka?

Én, az ősanya, földanya, az anyák példaképe, a türelem szobra, a háziasszonyok gyöngye. Maga a kiegyensúlyozottság, a derű, az alkalmazkodás, a teljes önátadás. A gyerekekkel itthon töltött évek nálunk nem szóltak másról, mint babaillatról, kacagásról, élményekről, frissen sült péksüteményekről, esténként az alvó gyerekek melletti meghitt beszélgetésekről. Bennem tökéletes harmóniában a szerepek: anya, nő, feleség, barát,… Tovább »

Jelentem, ez nem sikerült

Kép innen Sokat lehet olvasni arról, hogy a születési sorrend mennyiben befolyásolja a gyermekünk személyiségét. Az első gyerekek többnyire megfelelni vágyóbbak, komolyabbak, teljesítmény-orientáltabbak, kitartóbbak, szabálykövetőbbek, görcsösebbek, félénkebbek, kevesebb kockázatot mernek vállalni. Az idősebb gyerekek már pici koruktól kezdve tudnak gondoskodni, védelmezni, irányítani. Érzékenyek mások szükségleteire. Valószínűbb, hogy tanárok, ügyvédek, orvosok, kutatók lesznek. A második gyerekekre… Tovább »

A pofon

Nem is tudom, miért jutott ez most eszembe. Talán mert Máté újabban harapással vagy karmolással fejezi ki a nemtetszését? Ma altatás közben hirtelen bevillant, hogy milyen nehezen is viseltem, mikor anno Ábel váratlanul pofon ütött. Nem tudom visszaidézni, mikor volt ez már – karonülő volt, az biztos, mert még sokat cipelgettem. Ő pedig egyszer csak… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!