Írástól Lélekig

Ezt gondold át, ha ellenzed az abortuszt

Felelősségteljesen akarsz kiállni a döntésed mellett? Akkor semmiképp ne hagyd, hogy az egód irányítson!   Nehéz kérdés. Az egyik legnehezebb. Mikor kiderül, hogy a fejlődő babával valami gond van. Ki mondhatja meg, mit tegyen egy anyuka? Mennyit ér az apa szava? Az én testem, az én vérem? Végül is kinek a felelőssége? Abortusz. Rémülettel tölt… Tovább »

Testvérrel kerek a világ?

Sokan mondják, hogy a legnagyobb ajándék, amit a gyerekednek adhatsz: egy testvér. Vagy több. Nekem is van egy húgom. És két gyerekem. Így aztán igazán tudom, mit jelent egy TESTVÉR. Egy állandó partner, játszótárs, szövetséges, aki veled együtt éli át a gyerekkor viszontagságait és örömeit.   Mi az, amit csak egy testvér adhat meg neked?… Tovább »

Szülőtípusok a játszóházból – Te melyik vagy?

Mit lehet csinálni a játszóházi zűrzavarban, zsibongó-rohangáló gyerekek között? Mikor a saját gondolataidat se hallod, olyan nagy a nyüzsgés: nincs szabad ülőhely, nincs egy ismerős? Hát persze, hogy veszel egy kávét és figyeled az embereket.   Te melyik típusba tartozol?   A jófej apuka, aki minden mókában benne van   Mert igazából ő is egy… Tovább »

Tényleg az a jobb tanár, akinek van saját gyereke?

A véleményem tömören és velősen: NEM. Jobban kifejtve mégis: IGEN.   Pályafutásom alatt sokszor találkoztam az előítélettel: csak az lehet jó pedagógus, akinek van saját gyereke. Az tudja csak, mi is a gyereknevelés! Aki otthon is ezerfelé figyel, sosem lankad munkából hazatérvén sem, konfliktust kezel, lelket ápol, nevel, leckét ellenőriz. Több év alatt sem tudtam… Tovább »

Egy kudarcba fulladt nap margójára, avagy a fegyelmezés új dimenziója

Elegem lett. Elegem a kiabálásból, ordításból, asztalcsapkodásból, fenyegetésből, büntetésből. Csendet akaroook!   Két napja új kihívást tűztem ki magam elé. Megpróbálok új fegyelmezési eszközöket bevetni. Mert elegem van. Nem a gyerekekből – hanem a hangerőből. Oda – vissza. Nevezetesen: kísérletet teszek arra, hogy a kisdiákok terelgetésekor kiabálás, sípszó  helyett szolidabb eszközöket vezessek be. Miért kellene… Tovább »

Nyílt levél a gyerekeimhez

Régóta érlelődik bennem ez a bejegyzés. Bűntudatom van. Az érzés nem erős, de azért folyamatos. Olykor felszínre is tör. Egy-egy nehezebb nap után biztosan. Bocsánatot akarok kérni a gyerekeimtől – és közben meg akarok bocsátani magamnak. Mert az elmúlt 5 évben nem egészen úgy viselkedtem, ahogy szerettem volna… Ne haragudjatok rám, mert…   Nem volt… Tovább »

Etikai kódex szülőknek

Nyílt levél a Szülőkhöz.   Kedves Anyukák, Apukák! Szeretnétek, ha a gyerekeitekre büszkék lehetnétek? Szeretnétek, ha megállnák a helyüket majd az életben? Szeretnétek, ha nem panaszkodnának rájuk az iskolában? Szeretnétek, ha szép családjuk lenne, biztonságos élet és otthon venné őket körül? Hát elárulom a titkot: ezért Nektek kell tennetek. Nem holnap – ma. Most! A… Tovább »

Amikor a hóhért akasztják

Avagy a grafológust is érhetik meglepetések…   Szuper gyorselemző grafológus tanfolyamon vettem részt: teljesen feltöltődtem az inspiráló közegtől, a hasznos infóktól, a különböző szemléletektől és a közös elemzésektől. (Meg attól, hogy végre volt hova felvennem az új, napsárga nyári ruhámat 🙂 ). És attól, hogy a gyorselemzési gyakorlatomat csillagos 5-ösre értékelte a tanárom! Juppijé! 😀… Tovább »

Megengedhetjük magunknak…

A gyereknevelés önismereti út is. Mindig van mire rácsodálkozni: a saját reakcióinkra, érzéseinkre, gyengeségeinkre. De a gyerekek ösztönösségére is: ők még ragaszkodnak ahhoz, ami nekik jó. Érdeklődőek, aktívak, őszinték – képesek a jelenben élni. Sőt, csakis abban. Van mit tanulnunk a gyerekektől…   Felnőttként sokszor elkap minket a gépszíj, bedarál a munka, nyomasztanak a kötelességek… Tovább »

Gumicsizma

Mindig is arra vágytam, hogy a gyerekem barátságos, nyitott és bátor legyen. De mit kell tenni ehhez? Mennyiben befolyásoljuk mi a világhoz való hozzáállását? Vagy ezt nagyrészt a vele született temperamentum határozza meg? Ez a  kérdés sokat foglalkoztat. Tegnap cipővásárlásra adtam a fejem. Na, nem mintha ez számomra teher lenne! Ó, dehogy! Imádok válogatni, próbálgatni,… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!