Írástól Lélekig

Fejlődés egész életen át – áttekintés

Erik Erikson pszichoszociális fejlődésmodellje         Mindannyian feladattal születtünk. (Könnyű egy bejegyzést ekkora közhellyel kezdeni, de nem jut eszembe jobb felütés. Azzal nyugtatom magam, hogy a közhelyek nagy igazságok is egyúttal. 🙂 ) Nincs hibátlan ember, tökéletes életút, lelki sérülés, hiány nélküli élet. A kérdés az, hogyan és milyen mértékben akarunk változni, fejlődni…. Tovább »

Fejlődés egész életen át 3. rész

6. Intimitás kontra izoláció (18-kb.25 éves) A fiatal felnőtt feladata az elköteleződés, felelősségvállalás. Megtalálni a helyünket a társadalomban, a munkánkban, és mindeközben tartalmas és mély baráti viszonyokat ápolni. Reálisan tekinteni önmagunkra, ledolgozni az eddig szerzett lelki sérüléseket (legalább is megpróbálni). Kiválasztani a társunkat, akivel képesek leszünk intim, meghitt, bensőséges viszonyt kialakítani. Egy életre szóló döntést… Tovább »

Fejlődés egész életen át 2. rész

4.Teljesítőképesség kontra kisebbrendűség-érzés (6-11 év) Forrás   A suli. Öröm vagy görcs? Lelkesedés vagy lapítás? Az iskola, a szülők, a család teljesítményt vár. A kortársak között pedig tiszteletet kell kiérdemelni. Ebben az időszakban tapasztalja meg a kisiskolás, milyen elvárásoknak kell megfelelnie, mire képes ő maga, mihez van kedve, és hogyan érzi jól magát. Hogyan lehet… Tovább »

Fejlődés egész életen át 1. rész

Erik Erikson (1902-1994) fejlődéspszichológus, pszichoanalitikus neve széles körben ismert és elismert. Az általa kidolgozott pszichoszociális fejlődésmodell újszerű a korábbi elképzelésekhez képest, mert alapvető tétele, hogy az ember egész életen át képes a fejlődésre, épülésre. Minden korszakban egy adott életfeladattal kell megküzdenünk, és ez a tanulási folyamat életünk végéig tart. Szenvedélyesen hitt abban, hogy ha megfelelő… Tovább »

Hogyan változik az írásképünk? 2. rész

A felnőttkori írások többnyire kiforrottak. Az emberek ilyenkor már túl vannak a párválasztás, családalapítás nehézségein, általában van szakmájuk, dolgoztak már néhány évet, rendelkeznek jövőképpel, és jó esetben önismerettel is.   Most már felváltja az  élményszerzést egy viszonylag nyugodt, tervezhető periódus. A karrier, család, társasági élet közti egyensúly megteremtése fontos feladat ebben az időszakban. Az íráskép… Tovább »

Hogyan változik az írásképünk? 1. rész

Az írásunk a személyiségünk tükre – velünk változik egy életen át. Ahogy gyerekből felnőttek leszünk, ahogy megtaláljuk a helyünket a világban, ahogy idősödünk, úgy formálódnak velünk együtt az írásjegyek.   Hasonló tendenciákat figyelhetünk meg mindenkinél? Vannak életkori sajátosságok? Miből tudja megállapítani egy grafológus, hogy a duktor mely életszakaszában van? Vannak jelek, amik az író személy… Tovább »

Cél

Valamelyik nap belegondoltam: milyen biztos is voltam sokáig abban, hogy az élet előbb-utóbb lehetőséget nyújt nekem is. Fiatal felnőttként annyi tervem volt, és hittem is, hogy mindennek el is jön az ideje. De néha hiába vártam.   Minden életszakasznak megvannak a maga fejlődési feladatai. A személyiségfejlődés egyik modelljét Erik Erikson alkotta meg, mi szerint a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!