Írástól Lélekig

Válasz Bouvet-nak, aki elkövetett 5 hibát, amit nem kellett volna

Kedves Bouvet! Sokaknál van az úgy, hogy nem működik. Ha szeretné, ha igyekszik az ember – ha akarja, ha küzd érte, akkor sem. De a lelkiismeret nem enged. Arról írtál, hogy hibáztál: 5 hiba, amit ne kövess el az idősödő szülőkkel. Hogy szeretnél segíteni anyukádnak, de a feladat túlságosan nyomasztóvá vált. És kilátástalanná. Az általad… Tovább »

Pár évet letagadsz? Mutasd csak az írásodat!

Azt hitted, akár évekkel is fiatalabbnak mondhatod magad a grafológus előtt? Jól hitted! 🙂 Az írásod nem árulja el, hány éves vagy. Az azért behatárolható, az életed melyik szakaszában vagy, szóval csak óvatosan…   Mai posztomban az időskori írások jellemzőit mutatom be. Ez azért lesz az egyik kedvenc bejegyzésem, mert közben folyton látom lelki szemeim… Tovább »

Miért örüljünk a szarkalábaknak? Hát ezért!

Nem tudom, mire számítottam, miért lepődtem meg egyáltalán. Miért csodálkozom, hogy a tükörbe nézve idén először látható fehér csíkok jelentek meg a szemem környékén, ahogy a nap kissé megkapta hunyorító arcomat? Lassan szembe kell néznem az öregedés jeleivel. Bár ez korántsem könnyű – még alig barátkoztam meg a testem gyors változásával: a két terhesség, császár… Tovább »

Miért is eszem én puncs fagyit, ha egyszer a citromot jobban szeretem?

Ráleltem egy helyes kis fagyizóra, ahol igazi, békebeli puncs fagyit lehet kapni. Tudjátok, olyan vizes alapú, mazsola nélkülit. Gyermekkorom kedvence. Azóta persze változtak az idők, változott az ízlésem. De mégis ezt választottam, és mikor megéreztem a régi ízt, könnyek gyűltek a szemembe. Mert gyerekként a Nagypapámmal ettem én puncs fagyit a piros Ladában mindig, míg… Tovább »

Fejlődés egész életen át – áttekintés

Erik Erikson pszichoszociális fejlődésmodellje         Mindannyian feladattal születtünk. (Könnyű egy bejegyzést ekkora közhellyel kezdeni, de nem jut eszembe jobb felütés. Azzal nyugtatom magam, hogy a közhelyek nagy igazságok is egyúttal. 🙂 ) Nincs hibátlan ember, tökéletes életút, lelki sérülés, hiány nélküli élet. A kérdés az, hogyan és milyen mértékben akarunk változni, fejlődni…. Tovább »

Hogyan változik az írásképünk? 2. rész

A felnőttkori írások többnyire kiforrottak. Az emberek ilyenkor már túl vannak a párválasztás, családalapítás nehézségein, általában van szakmájuk, dolgoztak már néhány évet, rendelkeznek jövőképpel, és jó esetben önismerettel is.   Most már felváltja az  élményszerzést egy viszonylag nyugodt, tervezhető periódus. A karrier, család, társasági élet közti egyensúly megteremtése fontos feladat ebben az időszakban. Az íráskép… Tovább »

Hogyan változik az írásképünk? 1. rész

Az írásunk a személyiségünk tükre – velünk változik egy életen át. Ahogy gyerekből felnőttek leszünk, ahogy megtaláljuk a helyünket a világban, ahogy idősödünk, úgy formálódnak velünk együtt az írásjegyek.   Hasonló tendenciákat figyelhetünk meg mindenkinél? Vannak életkori sajátosságok? Miből tudja megállapítani egy grafológus, hogy a duktor mely életszakaszában van? Vannak jelek, amik az író személy… Tovább »

Cél

Valamelyik nap belegondoltam: milyen biztos is voltam sokáig abban, hogy az élet előbb-utóbb lehetőséget nyújt nekem is. Fiatal felnőttként annyi tervem volt, és hittem is, hogy mindennek el is jön az ideje. De néha hiába vártam.   Minden életszakasznak megvannak a maga fejlődési feladatai. A személyiségfejlődés egyik modelljét Erik Erikson alkotta meg, mi szerint a… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!